top of page

КРАЯТ НА СТИЛА: КАК ТЕНДЕНЦИИТЕ ИЗТРИВАТ НАШАТА САМОЛИЧНОСТ

the end of style.jpg

„Какво е модерно сега?“. Това е първият въпрос, който получавам, когато се представя, че съм моден дизайнер пред нови хора. Разбираемо е, не ги обвинявам. Модата се променя толкова бързо днес. Тренд след тренд, продукт след продукт, сезон след сезон. Винаги преследвайки последната вълна, да не останем случайно демоде. Всичко това с ясна цел: начинът, по който се обличаме, повлиява върху начина, по който хората ни възприемат. Просто.

 

Но как така модните тенденции еволюираха от непорочна мечта до мощен манипулиращ инструмент за масите? Както почти винаги, всяка възможност започва в името на креативната идея. Скоро обаче, тя бива погълната от играчите в големия бизнес.

 

Раждането на модните тенденции не се различава като история. Началото е просто: частни мини ревюта два пъти годишно, които се провеждат единствено и само пред най-влиятелните и богати хора, привилегировани да видят най-новите и най-добрите дизайни. Дизайни - изключителни шедьоври на човешката ръка. Дизайни, които диктуват модните настроения дълго напред. Дизайни, толкова силно желани, че влиянието им се разпространява като болест от най-богатите към най-бедните. Всеки си мечтае да е част от този бляскав, красив начин на живот. Дизайни по това време, тенденции както са ни познати днес.

 

Не закъснява и появата на първите компании за масова мода. Техният бизнес модел работи на напълно обратен принцип: докато дизайнерите разчитат на големи маржове и малки количества, печалбите на гигантите се базират на многобройни бройки с ниски надценки. Пред тях стои невероятно трудна задача - да изчакат да се появят богатите с най-новите дизайнерски дрехи, да вземат дизайна, да опростят техническите операции, да използват платове с ниска себестойстност, да наемат нископлатена работна ръка и въпреки всички тези трудности продуктът все пак да прилича максимално на оригинала. След успешното копиране, „вдъхновените дизайни“ се превръщат в мигновенен успех. Но веднъж дизайнът масово произведен, ексклузивността му към най-богатите се губи и следователно неговият момент приключва. Големите играчи обаче са умни, затова са и големи. За да не загубят продажбите и да спечелят битката с евтините си копия, те създават нов продукт и нова тенденция на всеки шест месеца, като по този начин затварят цикъла.

 

Нашата история до момента се случва преди ерата на Интернет, главно от 40-те до средата на 90-те. Дизайнерите са сравнително щастливи: имат около година, през която да берат плодовете на своя труд. Година е точно нужна на новите тенденциите да се прехвърлят от дизайнерските подиумите към прозорците на евтините им конкуренти.

 

В края на 90-те години, с нарастващата популярност на световната мрежа, първите компании за прогнозиране на тенденции се появяват и те преобръщат играта буквално. Тази нова, свежа услуга, която предлагат, предсказва тенденциите до най-малките детайли, като анализира ревютата и наблюдава т.н. трендсетъри в обществото. Събраните данни се събират в дебели папки с безброй страници и след това биват продадени на модните фирми. Там вътре в страниците са описани до последен детайл дрехите, които ще управляват пазара през следващата година. Силуети, кройки, цветове, текстури, щампи - всичко, което хората ще искат и ще носят. Чиста МАГИЯ - синтезирана формула за успех на пазара.

 

Част от дизайнерите отказват да ползват подобни услуги – за тях така креативната част се губи.  За повечето, обаче, това е карта до златната мина – просто следват указанията и стигат до съкровището. Но като всяка карта за злато и тази крие опасен капан – масовите модни марки. За тях агенциите за прогнозиране на тенденции са инструментът, с който най-накрая ще победят дизайнерите. Те вече не трябва да чакат. Те ще могат да предложат най-горещия тренд веднага, точно навреме, докато е горещ достатъчно, за да реализират продажби и да натрупат приходи, преди да е изстинал. Стотици хиляди поръчки тръгват към фабриките, защото това ще са продуктите, които тълпата ще иска и ще облече.

 

Както можете да си представите, резултатът не закъснява. Марките от висок клас до ниските ценови пазари започват да изглеждат еднакво. Продуктите им започват да изглеждат еднакво. Витрините им стават еднакви. Не много по-късно и хората започват да изглеждат еднакво. Личният стил изчезва, тенденциите са новите кралици на модната сцена.

 

Ето че с тази история стигнахме и до основата на проблема в днешно време: тенденциите вече не са естествени. Те отдавна са изкуствени. Те са златната мина на бизнеса, мощен маркетингов инструмент за реализирането на хиляди продажби и трупането на огромни печалби. Тенденциите с лекота изтриват самоличностите и карат всички да изглеждат по един и същ начин – “модерно”. Те диктуват правила, без да питат за нашата възраст и формата на нашето тяло. Те не задават въпроса дали са подходящи за нас, защото ние трябва да се напаснем спрямо тях. Непрекъснато се налага да пазаруваме, за да сме в крак с темпото им, да притежаваме най-новото и най-модерното. Това създава усещане като на постоянен маратон, чийто финал е винаги близо, но никога няма достигане. И докато захласнати гоним тенденциите, стилът ни изчезва. И това е целта на бизнеса - хора без стил, чийто вкус лесно се манипулира и чиито навици на пазаруване лесно се програмират. Затова ние в YVAILO наричаме тенденциите „убийци на стил“.

 

“Какво е модерно сега?” още един човек ме пита. Няма значение, отговарям аз. Значение има какъв стил имаш. Стилът не са дрехите, модата е. Стилът не изтрива твоята идентичност, напротив успешно я отличава от останалите. Стилът не се върти около пълен гардероб, а около напълно функционираш гардероб. Стилът не пита какво да облека днес. Липсата на такъв задава този въпрос.

 

Затова, както казва Иман, известният модел и жена на певеца David Bowie “В свят, пълен с тенденции, искам да остана класика”. “Искам да запазя стила си.” - добавяме ние – “стил, неповластен на време и тенденции”.

Yvailo

31/ОКТ/2019

bottom of page